Therapeutisch elastische kousen of steunkousen (TEKs)

Aanmeten van therapeutische elastische kousen of compressie hulpmiddelen zoals klittenband zwachtels/ jovipak/mobiderm
Aanmeten van therapeutische elastische kousen of compressie hulpmiddelen zoals klittenband zwachtels/ jovipak/mobiderm

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutische elastische kousen worden (soms preventief) aangemeten bij mensen met vermoeide benen, spataderen, trombose, vochtophopingen en bij zwangere vrouwen. Wanneer na verloop van tijd de omvang van de arm of het been niet meer verder afneemt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten. Deze kous zou je dan idealiter dagelijks moeten dragen om recidief (terugval) te voorkomen. Soms ben je hier voor de rest van je leven op aangewezen. De meeste patiënten zien hier in het begin nogal tegenop, maar ervaren de elastische kous al gauw als gemakkelijk en zeer aangenaam om te dragen. Een therapeutische elastische kous heeft een verlichtend effect op het oedeem en zijn er in alle soorten, maten en kleuren.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Steunkousen (TEKs) bieden ondersteuning bij oedeem

Therapeutisch elastische kousen: onder andere bij oedeemklachten, spataderproblematiek en bij de behandeling van een ‘open been’, bieden therapeutisch elastische kousen uitkomst. Therapeutisch elastische kousen (ook wel kortweg TEKs genoemd), nemen de oorzaak van de klachten niet weg, maar bieden wel ondersteuning en verminderen de klachten zolang je de kousen draagt. TEKs kunnen worden voorgeschreven na een operatie of bij chronisch oedeem. Het zijn elastische kousen die een continue druk uitoefenen en daardoor de afvoer van bloed, vocht en dus afvalstoffen bevorderen. Daardoor kan zich in de benen minder vocht ophopen, waardoor je klachten verminderen.

Therapeutisch elastische kousen oefenen continu druk uit. De kousen moeten aangemeten worden als je benen niet opgezwollen zijn. Wanneer er nog teveel vocht in de benen aanwezig is, dan kan het zo zijn dat we beginnen met het inzwachtelen van je benen. Te vroeg aanmeten van steunkousen kan leiden tot klachten bij het dragen van de kousen.

Aantrekken van therapeutische elastische kousen

Klittenbandzwachtels

Een klittenbandzwachtel is een compressieverband, dat zeer eenvoudig en in korte tijd aan te leggen is. Door de behandelend arts, de verpleegkundige, de verzorgende of de patiënt zelf. Dit materiaal is voor iedereen even eenvoudig toe te passen. Gebruiksgemak, effectiviteit en de tijdwinst dragen allemaal bij aan de populariteit van klittenbandzwachtels. Voor degene die het gebruikt, spelen een grotere zelfredzaamheid en onafhankelijkheid een zeer belangrijke rol. Het dragen ervan wordt ervaren als een verbetering van de levenskwaliteit.

Hoe werkt het?

Een klittenbandzwachtel wordt onder andere toegepast aan het begin van het behandeltraject, met als doel om het aangedane lichaamsdeel oedeemvrij te maken, zodat er vervolgens een compressiekous aangemeten kan worden.

Een klittenbandzwachtel  is samengesteld uit meerdere, onderling met elkaar verbonden compressiebanden. Elke band is voorzien van een stevige klittenbandsluiting, en is eenvoudig in omvang aan te passen zodra het been, de arm of de hand in de loop van de dag dunner wordt.

Therapeutische elastische kousn en compressie hulpmiddelen