Littekentherapie

Wat is Littekentherapie?


Littekens treden op na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid (de bovenste huidlaag) wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen zich geen littekens vormen. Wanneer ook de huidlaag daaronder bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

​Behandelopties

Littekens kunnen als gevolg van verschillende oorzaken optreden en verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn geraakt. Met speciale massagetechnieken kunnen wij de elasticiteit in het beschadigde deel van de huid stimuleren, het litteken versoepelen en de doorbloeding verbeteren. Deze massagetechniek kan in combinatie met manuele lymfedrainage worden toegepast. Hierdoor kunnen jeuk en pijn verminderen, kan de wondgenezing versnellen en kan het litteken soepeler worden en minder strak aanvoelen. Aanvullend kunnen ook bepaalde producten of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen, kan de wondgenezing versnellen en het litteken minder problemen geven en minder zichtbaar zijn.

Andere opties bij de behandeling van littekens zijn lasertherapie en microneedling. Bij beide behandelingen worden littekens op gecontroleerde wijze in feite opnieuw beschadigd om zo de wondgenezing weer te gaan stimuleren. De beschadiging die wordt veroorzaakt tijdens de behandeling is aanzienlijk kleiner dan de oorspronkelijke beschadiging die heeft gezorgd voor het litteken. Hierdoor voelt de huid niet de noodzaak om zo spoeding mogelijk te herstellen, maar neemt deze de tijd om weer op gestructureerde manier te herstellen. Littekens kunnen hierdoor egaler worden zowel qua structuur als qua kleur.