Littekens

Huidkliniek

Littekens

Littekens kunnen als gevolg van verschillende oorzaken optreden en verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn geraakt. Wij kunnen o.a. met massagetechnieken de elasticiteit in het beschadigde deel van de huid stimuleren, het litteken versoepelen en de doorbloeding verbeteren. 

Brandwonden

De enorme impact die een brand heeft op…

Chirurgische littekens

Een chirurgisch- of operatie litteken is het meest…

Hypertrofische littekens

Deze ontstaan bij overproductie van…

Atrofische littekens

Door een tekort aan (huid)weefsel…

Traumatische littekens

Littekens van brandwonden hebben een andere …

Keloïd littekens

Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats…

Striae

Striae zijn veelal ontsierende strepen of …

Littekens verbeteren

De oorzaak van een litteken is o.a. beschadiging van de huid door een ongeval (letsel of trauma) of vanwege een medische ingreep. Hoe meer de huid is beschadigd, des te meer tijd de wond nodig heeft om te genezen. Dit vergroot de kans dat er een litteken ontstaat. Omdat ieder mens anders is, zal bij de één de wondgenezing sneller gaan dan bij de ander. Dat geldt ook voor het aanzicht van het litteken. Vaak voorkomende vormen van littekens zijn acnelittekens en littekens na een trauma of chirurgische ingreep. Ook kennen we littekens als gevolg van brandwonden en littekens die zijn ontstaan door zelfbeschadiging (automutilatie).

Behandelopties bij littekens

Bij littekens bieden we verschillende behandelopties:

Factoren die van invloed zijn

De locatie

De plaats, plek of locatie waar het litteken zit kan van invloed zijn op de verdere vorming van het litteken. Op de borst ontstaan vaak verdikte littekens. Op bijvoorbeeld rug of buik, waar niet continu kracht mee wordt gezet of druk op wordt uitgeoefend, zal een litteken vaak niet vervormen of uitrekken. Dat is anders op bijvoorbeeld ellebogen, knieën of handen.

De leeftijd

Een litteken dat je in de kindertijd oploopt door ongeval of operatie zal sneller genezen en minder zichtbaar worden dan een litteken dat je op hogere leeftijd krijgt. Hoe ouder je bent, hoe minder goed een wond en litteken geneest. Wel is het zo, dat jongeren meestal een hogere huidspanning hebben dan ouderen (van wie de spierkracht afneemt). Dus zal een litteken bij jongeren nadrukkelijker zijn dan bij ouderen.

Infecties

Wanneer er sprake is van infectie van een wond dan zal dit een vaak grilliger litteken tot gevolg hebben. Voorkomen van een infectie heeft dus prioriteit nummer 1 maar is niet altijd mogelijk. Wanneer er sprake is van een geïnfecteerd gebied waarin wordt geopereerd, dan zal een wond niet worden gehecht maar spontaan moeten dichtgroeien.

Zon

Als je een wond hebt, met als gevolg daarvan een litteken, bescherm dan die wond en het litteken zoveel mogelijk tegen zonlicht. De wond of het litteken bevatten veel minder of geen natuurlijk pigment en daarom is er op de aangedane plek geen of minder bescherming tegen UV-straling. Op die plek is UV dus nog schadelijker voor de huid. Door UV-straling kunnen er makkelijker pigmentvlekken ontstaan (hyperpigmentatie).