Acnetherapie
Acnetherapie
Bij acnetherapie zetten wij voornamelijk in op peelings. Een peeling is een efficiënte en eenvoudige manier voor de behandeling van acne, pigmentvlekken en huidverjonging. De huidtherapeut kan kiezen uit diverse peelings die op verschillende dieptes van de huidlagen hun werk doen (de keuze voor een bepaalde peeling is afhankelijk van jouw eigen wensen en van de ernst van de acne).
Eigenschappen van peelings
De 4 belangrijkste eigenschappen van een peeling zijn:
- hydraterende werking: een peeling verbetert de waterbindende capaciteit van de hoornlaag (bovenste cellenlaag van de huid). Hierdoor kan de huid beter vocht vasthouden
- keratolytische werking: een peeling zorgt voor een versnelde afschilfering van de bovenste cellenlaag van de huid
- exfoliërende werking: dit betekent letterlijk het afstoten en vervangen van beschadigde of vervuilde huidcellen
- antioxiderende werking : een peeling heeft een ontstekingsremmende werking
Wanneer een peeling is aangebracht kan dit een prikkelend, branderig of jeukend gevoel geven. De huidreacties die de peeling geeft zijn normaal en kunnen tot ongeveer 6 dagen na de behandeling een lichte huidafschilfering tot gevolg hebben. Soms zullen er korstjes zichtbaar zijn maar deze genezen in de meeste gevallen binnen 1 week.
Dit heeft een slechte invloed op acne:
- Het krabben of zelf uitknijpen van puistjes
- Stevig schoonmaken van de huid
- Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten, zoals producten op basis van alcohol
- Het gebruik van geparfumeerde cosmetica, make-up op oliebasis
Wat kun je zelf doen bij acne?
Was je huid met lauwwarm water. Het beste is wassen met een zeep met een lage zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5. Gebruik je make-up, kies dan voor producten op waterbasis. Trek iedere dag schone kleding aan. Gebruik ook telkens een schone washand, handdoek en nachtkleding. Wissel ook regelmatig je kussensloop. Een dieet voor acne bestaat niet. Wanneer je merkt dat je door het gebruik van een bepaald product of voedingsmiddel meer puistjes krijgt, probeer deze dan te vermijden.
Vergoeding
De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk per zorgkostenpolis. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je vinden in hoeverre jouw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.